Uber остаточно йде з РФ, найбільший у світі сервіс таксі продає залишки бізнесу за півціни

Uber – найбільший у світі сервіс таксі – остаточно прощається з російським ринком. Уряд РФ схвалив угоду з продажу Uber частки спільно з "Яндексом" СП.

29-відсотковий пакет буде продано "Яндексу" з дисконтом не менше 50%, розповіло джерело. "Де-факто ця угода вже узгоджена", - розповів він, уточнивши, що рішення було прийнято минулого тижня.

У грудні 2021 року "Яндекс" викупив частки Uber в "Яндекс.Еде", "Лавці", "Доставці" та безпілотниках за $1 млрд і придбав 4,5% акцій спільного підприємства. За умовами угоди, компанія збиралася викупити 29% СП, що залишилися, за $1,8-2 млрд до вересня 2023 року.

Проте у березні минулого року Uber заявив про намір прискорити продаж своєї частки через війну в Україні. У результаті вартість активів просіла.

У грудні видання "Агентство" з посиланням на джерела писало, що 29% у СП зібралася викупити Kismet Capital Group Івана Тавріна за $925 млн. Це зіграло на руку Uber, який хотів продати свою частку у СП якомога дорожче. У результаті "Яндексу" "не залишили вибору". На початку цього року джерело РБК повідомило, що компанія все ж таки зважилася придбати 29%, що залишилися, у Uber за $925 млн.

"Яндекс" та Uber розвивали СП з 2018 року. Uber інвестував у нього $225 млн, "Яндекс" - $100 млн. Спочатку "Яндекс" отримав 59,3% СП, Uber - 36,9%, ще 3,8% було зарезервовано під опціони для співробітників.

Про Uber в Росії

Компанія Uber працює у Росії, але її діяльність сильно обмежена. У 2017 році Uber об'єднав свої операції в Росії з компанією "Яндекс.Таксі", створивши спільне підприємство, яке продовжує працювати під назвою "Яндекс.Таксі".

У рамках спільного підприємства Uber надає технологічну платформу для замовлення таксі, а "Яндекс.Таксі" здійснює саме перевезення пасажирів. Це дозволило компанії Uber зберегти свою частку на ринку Росії та продовжити надавати послуги в деяких містах Росії, таких як Москва, Санкт-Петербург, Казань, Самара, Єкатеринбург, Ростов-на-Дону, Уфа та інші.

Джерело